Moja pierwsza warzywna tarta - pyszna!
Najlepsza na gorąco, prosto z pieca, choć odgrzana następnego dnia była równie dobra. Bardzo sycąca!
Przepis podpatrzony w blogu Gotuję, bo lubię.
Najlepsza na gorąco, prosto z pieca, choć odgrzana następnego dnia była równie dobra. Bardzo sycąca!
Przepis podpatrzony w blogu Gotuję, bo lubię.
Składniki na ciasto:
- 200g mąki
- 120g masła
- zimna woda, ok 30ml
- dwie szczypty soli
- pół łyżeczki cukru
Składniki na farsz:
- trzy większe pory
- 300g pieczarek
- dwie łyżki masła
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- dwie łyżki masła
- dwie łyżki mąki
- 350ml mleka
- 200g tartego żółtego sera
- dwa żółtka
- dwie łyżki posiekanej pietruszki
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i łączymy tak długo rozdrabniając palcami aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty o średnicy 30cm. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 200 stopni, pilnując by ciasto się za bardzo nie przyrumieniło.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Pory kroimy dosyć drobno (ok 2-3 mm) i zalewamy je w misce wrzątkiem. Po dwóch minutach odcedzamy. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Kiedy woda odparuje dodajemy pory i dusimy do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz wykładamy na podpieczoną tartę.Całość polewamy sosem.
W garnku topimy masło i dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą dodajemy mleko i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki muszkatołowej. Kiedy sos trochę przestygnie dodajemy żółty ser, żółtka i pietruszkę. Dokładnie mieszamy i zalewamy tartę.
Pieczemy w 200 stopniach ok 30 minut, aż góra zetnie się i przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz