niedziela, 8 stycznia 2012

O! Kurcze pieczone...

Co dziś na obiad?
 
- Ptaszek, odpowiedział mój prawie dwuletni synek, patrząc na ponad dwukilogramowego kurczaka w piekarniku... no cóż, ma chłopak trochę racji.
 
Kurczaka pieczonego na butelce piwa zobaczyłam w programie M. Gessler "Kuchenne rewolucje" - jest pyszny, ma chrupiącą skórkę ponieważ nie pływa w tłuszczu a mięso jest soczyste i delikatne.
 
 I co najważniejsze, nie ma z nim za dużo roboty :-)




Składniki:

- kurczak (ok 2 - 2,2 kg)
 
 - 2 łyżeczki słodkiej papryki
 
 - 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
 
 - 1 łyżeczka vegety
 
 - 0,5 łyżeczki soli
 
 - spora szczypta pieprzu
 
 -  rozmaryn, inne przyprwy wg gustu
 
 - 2 łyżeczki oliwy
 
 - 1 piwo w butelce
 
 
 
Kurczaka myjemy, suszymy i wycinamy szyjkę. Wszystkie przyprawy łączymy w miseczce. Kurczaka nacieramy oliwą i posypujemy ze wszystkich stron przyprawami. Układamy w brytfance i wstawiamy do lodówki na kila godzin lub całą noc.
 
Kurczaka nakładamy na czystą butelkę piwa (połowę odlewamy) i ustawiamy w brytfance.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 2 godzin. Po pół godzinie zaczynamy go polewać piwem - i czynność tą powtarzamy co 15 - 20 minut.
 
Po upieczeniu kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok 10 -15 min zanim go pokroimy, by nie wypłynęły z niego soki. Dzięki temu mięso będzie soczyste i delikatne.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz