Co dziś na obiad?
- Ptaszek, odpowiedział mój prawie dwuletni synek, patrząc na ponad dwukilogramowego kurczaka w piekarniku... no cóż, ma chłopak trochę racji.
Kurczaka pieczonego na butelce piwa zobaczyłam w programie M. Gessler "Kuchenne rewolucje" - jest pyszny, ma chrupiącą skórkę ponieważ nie pływa w tłuszczu a mięso jest soczyste i delikatne.
I co najważniejsze, nie ma z nim za dużo roboty :-)
Składniki:
- kurczak (ok 2 - 2,2 kg)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka vegety
- 0,5 łyżeczki soli
- spora szczypta pieprzu
- rozmaryn, inne przyprwy wg gustu
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 piwo w butelce
Kurczaka myjemy, suszymy i wycinamy szyjkę. Wszystkie przyprawy łączymy w miseczce. Kurczaka nacieramy oliwą i posypujemy ze wszystkich stron przyprawami. Układamy w brytfance i wstawiamy do lodówki na kila godzin lub całą noc.
Kurczaka nakładamy na czystą butelkę piwa (połowę odlewamy) i ustawiamy w brytfance.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 2 godzin. Po pół godzinie zaczynamy go polewać piwem - i czynność tą powtarzamy co 15 - 20 minut.
Po upieczeniu kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok 10 -15 min zanim go pokroimy, by nie wypłynęły z niego soki. Dzięki temu mięso będzie soczyste i delikatne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz