Przepis z blogu moje wypieki.
Część obtoczyłam w cukrze pudrze, a część w gorzkiej czekoladzie.
Składniki na około 25 sztuk (mi wyszło więcej):
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka pełnego mleka w proszku
- 200 g białej czekolady
- skórka otarta z 2 cytryn
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
Do obtaczania:
- 150 g dowolnej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub cukru pudru
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Z cytryn otrzeć skórkę, z jednej wycisnąć sok.
W misie miksera umieścić serek mascarpone, mleko w proszku, dodać roztopioną czekoladę i zmiksować na puszystą, jednolita masę. Powoli i stopniowo dolewać sok z cytryny, cały czas miksując. Dodać skórkę otartą z cytryn i zmiksować.
Masę przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą, schłodzić przez 2 - 3 godziny w lodówce. Kiedy masa zgęstnieje na tyle, że będzie można z niej formować kulki, wyjąć z lodówki. Formować trufelki wielkości orzecha włoskiego, układać na talerzyku. Schłodzić (można przez całą noc).
Schłodzone trufelki obtaczać w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej lub w cukrze pudrze. Warto je 10 minut wcześniej włożyć do zamrażarki, by czekolada zastygała na nich natychmiastowo.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz