niedziela, 15 stycznia 2012

Tarta z jabłkami

Klasyczna francuska tarta z jabłkami. Jest pyszna i pięknie się prezentuje.
Nie muszę nic więcej dodawać, przepis do skopiowania. Absolutnie!

Autor- Liska
Tarte aux pommes/na podst. The fundamental techniques of Classic Pastry Arts, The French Culinary Institute/



Ciasto:
- 150 g masła
- 90 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 2 duże żółtka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka wody

Połączyć wszystkie składniki - można ręcznie lub mikserem. Należy jednak pamiętać, by ciasta nie zagniatać zbyt długo.
Jeśli jest zbyt suche, można dodać jeszcze jedną łyżkę wody.
Ciastem wylepić okrągłą formę do tarty o średnicy 25 cm. Wstawić do lodówki.

W tym czasie przygotować nadzienie:

- 400 g jabłek do szarlotki np. szarej renety (lub dowolnych)
- sok z 1/2 cytryny
- 75 g cukru
- 1 laska wanilii, przecięta wzdłuż

Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę (o szer. ok. 5 mm)
Wrzucić do garnka, wsypać cukier, z laski wanilii wyjąć nasionka i dodać do jabłek. Wlać 4 łyżki wody i dusić na małym ogniu ok. 15 minut.

Piekarnik nagrzać do 175 st C.
Ugotowane jabłka włożyć do formy z ciastem. Następnie na wierzchu ułożyć w okrąg, zaczynając od brzegu formy, cienko pokrojone plastry jabłka (2-3 jabłka), posypać łyżką cukru i wstawić do piekarnika na 50-60 minut.

Można ciasto psmarować gorącym, przetartym dżemem morelowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz