środa, 20 czerwca 2012

Pizza margherita

Od kilku dni mój mały Iwcio jest chory. Pan doktor tak stwierdził, diagnoza - angina. Dodał też, że dziecko pada zmęczone dopiero jak ma 40 stopni gorączki. To mnie trochę uspokoiło bo Iwo wogóle nie wygląda i nie zachowuje się jak chore dziecko :-)  Poza tym że trochę marudzi, bo chętnie pobiegałby już po placu zabaw, a większość czasu spędzamy w domu. 
Ma też trochę gorszy apetyt więc postanowiłam zrobić coś czego jeszcze nie jadł - pizzę!
Taką najprostszą, margheritę.  Wyszła pyszna, cienkie i chrupiące ciasto... takie jak lubię, a wiadomo ciasto w pizzy to podstawa! Małemu bardzo smakowała, będziemy często ją robić.
Przepis pochodzi z kwestii smaku. Zamiast dwóch pizzy jak w przepisie, zrobiłam jedną na całą blachę. Dodałam też znacznie więcej mozarelli. Odrobinę mi się przypiekła ( kończyliśmy malowanie) ale i tak wyszła pyszna. Na kawałek mój i męża poukładałam szynkę parmeńską i rukolę. Do tego zimne piwo...





Składniki, 1 duża pizza lub 2 mniejsze:

Ciasto:

15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 
150 ml ciepłej wody 
1/2 łyżeczki cukru 
250 g mąki pszennej 
1 pełna łyżeczka soli 
1 łyżka oliwy z oliwek


Sos pomidorowy i dodatki:
 puszka pomidorów w sosie pomidorowym 
2 łyżki oliwy z oliwek 
sól, pieprz,
1 łyżeczka cukru
40 g tartego sera mozzarella 
1/2 pęczka świeżej bazylii


Przygotowanie:


  • Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i szczyptą mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
  • Rozdrobnione pomidory bez skórek zagotować w rondelku wraz z oliwą, solą, pieprzem oraz cukrem. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, obsypać mąką, rozwałkować na placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  • Podrośnięte pizze posmarować sosem pomidorowym, rysując okręgi (może pozostać trochę sosu). W tym momencie włączyć piekarnik i nagrzać go do maksymalnej temperatury 250℃. Odczekać jeszcze 15 minut po rozgrzaniu się piekarnika i włożyć blachę do górnej jego połowy.
  • Piec przez 10 - 15 minut, aż boki pizzy się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący. Na koniec pizze posypać tartym serem mozzarella i jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika aby ser się roztopił. Wyjąć i posypać listkami bazylii.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz