2 garście mieszanych młodych liści sałat
8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
słoiczek tuńczyka w oleju
filiżanka bobu, ugotowanego i obranego
6 czarnych oliwek, przekrojonych na połówki
kilka krążków czerwonej cebuli
2 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na patelni
Sos francuski:
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy dijon
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku drobno posiekany (opcjonalnie)
szczypta soli
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
Wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem oliwy. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać.
Przygotowanie sałatki:Przygotować sos francuski zgodnie z przepisem. Na talerzach ułożyć sałatę, pomidorki, cząstki odsączonego tuńczyka, bób, oliwki oraz czerwoną cebulę. Posypać orzeszkami pinii, udekorować natką. Przed samym podaniem sos francuski zamieszać i polać nim sałatkę. Podawać z pieczywem.
źródło: kwestia smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz