poniedziałek, 25 czerwca 2012

Sałatka z tuńczyka i bobu

Składniki na 2 porcje:

 2 garście mieszanych młodych liści sałat
 
8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
 
słoiczek tuńczyka w oleju
 filiżanka bobu, ugotowanego i obranego
 
6 czarnych oliwek, przekrojonych na połówki
 kilka krążków czerwonej cebuli
 
2 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na patelni

Sos francuski:

 1 łyżka octu balsamicznego
 1 łyżeczka miodu
 1 łyżeczka musztardy dijon
 sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
 1 ząbek czosnku drobno posiekany (opcjonalnie)
 szczypta soli
 sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
 3 łyżki oliwy z oliwek

Wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem oliwy. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać.



Przygotowanie sałatki:Przygotować sos francuski zgodnie z przepisem. Na talerzach ułożyć sałatę, pomidorki, cząstki odsączonego tuńczyka, bób, oliwki oraz czerwoną cebulę. Posypać orzeszkami pinii, udekorować natką. Przed samym podaniem sos francuski zamieszać i polać nim sałatkę. Podawać z pieczywem.
źródło: kwestia smaku



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz