wtorek, 18 lutego 2014

Sernik z nutellą i czekoladą





Czasem żeby zrobić porządek trzeba najpierw nieźle nabałaganić. I dziś mamy właśnie taki dzień.
Kupiłam pojemniki na zabawki żeby zapanować nad kompletnym chaosem. Układamy więc: w jeden klocki lego, w drugi drewniane, w trzeci ciastoliny, w czwarty pociąg z torami, w piąty miasteczko. 
Odkładamy na bok zabawki z których Iwo już wyrósł, uwaga on sam je odkłada, dla małych dzieci.   Decyduje że jest stanowczo za dorosły na zabawę farmą czy na książeczki o koparkach. No tak, właśnie skończył cztery lata...
Zupełnie inaczej sprawy układają się jeśli chodzi o mojego męża. To przykład zbieracza - "nie wyrzucaj to się jeszcze przyda". Ciężki przypadek. To tłumaczy dlaczego mając całkiem sporą piwnicę, nie jestem w stanie tam upchnąć kartonu z bombkami. Nie wspominając o rowerach, czy sankach. Śmiem twierdzić, że on sam nie wie co tam jest!
Ale teraz go nie ma. Wyjechał na kilka dni. Korzystam z tej nieobecności i odkładam do worka koszulki które urosły z rozmiaru L do XL, skarpety które wyglądają na koronkowe choć z pewnością były bawełniane, kaktusa który dawno padł ale "zostaw, może jeszcze odbije", okropny wazon "co się na działkę przyda"... i tak się nie zorientuje. Powinnam zajrzeć też do piwnicy, ale się boje co mogę tam znaleźć.

Porządki porządkami, ale trzeba też znaleźć czas na małą przyjemność. 
Siadamy więc na dywanie i wcinamy sernik który piekliśmy wczoraj wieczorem. Z nutellą i czekoladą. 
Nie za słodki, w sam raz.
Nieobecność męża ma jeszcze jedną zaletę: jest nutella. Mogę spokojnie postawić słoiczek na kuchennym blacie i wiem że jutro też tam będzie :-)









Składniki na spód:
150 g ciastek digestive 
2 łyżki nutelli  
1/2 łyżeczki cynamonu
 
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć, dodać nutellę i cynamon, dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Składniki na masę serową:
500 g sera śmietankowego (3 - krotnie zmielonego) 
0,5 szklanki cukru (można dać więcej, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie) 
3 jajka 
1 łyżka proszku budyniowego waniliowego 
1/4 szklanki kwaśnej śmietany 
100 g gorzkiej czekolady 
2 - 3 czubate łyżki nutelli (dałam 2)
 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali i ostudzić. Ser ubić z cukrem na gładką masę. Dalej ubijając dodawać jajka, proszek budyniowy i śmietanę. Masę podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Do drugiej nutellę, zmiksować.
Kolejno porcjami nakładać masę serową na przygotowany spód. Najpierw, poczynając od warstwy najgęstszej - czekoladowa, potem warstwa z nutellą, na końcu warstwę białą (u mnie warstwa z nutellą i biała miały jednakową gęstość, zależy to od ilości dodanej nutelli, ja dałam tylko 2 łyżki).
Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Można również od góry przykryć folią aluminiową. Sernika tego nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Wystarczy, że powierzchniowa warstwa sera będzie ścięta aż do środka. Najlepiej schłodzić kilka godzin w lodówce.
Smacznego.
źródło: moje wypieki



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz