To bez wątpienia jeden z najlepszych chlebów jakie wyszły z pod mojej ręki.
Duży, z chrupiącą skórą, w środku miękki i aromatyczny. Dodatek żurawiny jest niezbędny, lekko słodka nuta idealnie pasuje do serów czy wędlin.
Nam wystarczyło tylko masło, by pół chleba zniknęło w kilka godzin... na jednej kromce trudno skończyć.
Składniki:
450 g maki pszennej
1 łyżeczka soli
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
400 ml ciepłego mleka (nie gorącego)
1/2 szklanki suszonych żurawin pokrojonych na mniejsze kawałki
garść mąki żytniej razowej do zagniatania ciasta
Mąkę i sól wymieszać w misce. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku dodać do mąki i dokładnie połączyć wszystkie składniki na lepkie ciasto. Dodać żurawinę.Wymieszać.
Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Trwa to około 1 godzinę.
Nagrzać piekarnik do 230 stopni.
Posypać blat lub stolnicę mąką razową i wyłożyć ciasto. Zagniatać ciasto do środka używając nadgarstka. Jeśli nie wiesz jak to zrobić zajrzyj tutaj. Wyrobione ciasto odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Teraz wstawić ciasto do piekarnika i przez pierwsze 10 minut piec w temperaturze 230 stopni, a później zmniejszyć do 210 stopni i piec przez 30 minut.
źródło: rustykalna kuchnia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz