wtorek, 6 maja 2014

Granola II. Z czekoladą i suszonymi bananami. Z patelni.




Kiedy niedawno zrobiłam swoją pierwszą granolę, byłam przekonana że będziemy jeść ją miesiącami. Pełne trzy słoje zniknęły w dwa tygodnie. Dosłownie! Dziś już nie wyobrażam sobie dnia bez swojego musli a mąż wręcz się na mnie obraził, że dziś do pracy na drugie śniadanie wystarczyć mu musi zwykły serek. 
Mały wybiera ze słoików rodzynki i inne bakalie. Już wiem co będzie wybierał z tej granoli: czekoladę!
Ten przepis, jak dla mnie, jest jeszcze lepszy od poprzedniego. Granola jest chrupiąca, a połączenie słodkich suszonych bananów i czekolady jest strzałem w dziesiątkę.
Z podanego przepisu otrzymamy jeden duży słój musli.


Składniki:

   125g miodu 
  25ml łagodnej oliwy
  szczypta soli
  200g płatków owsianych
  50-100 g orzechów
  50-100 g bananów suszonych
  suszone owoce (ja pominęłam)
  70g czekolady gorzkiej

 

Na patelnię wlać miód oraz oliwę, zagotować i gotować na małym ogniu 1 minutę. Następnie do syropu wrzucić płatki, grubo posiekane orzechy, suszone banany, wymieszać. Smażyć całość na małym ogniu przez około 10 minut. Dodać pozostałe ulubione składniki: suszone owoce czy czekoladę, pozostawić na patelni do całkowitego wystygnięcia, po czym zamknąć w szczelnym słoiku.
Smacznego.
źródło: makagigi





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz