Kiedy niedawno zrobiłam swoją pierwszą granolę, byłam przekonana że będziemy jeść ją miesiącami. Pełne trzy słoje zniknęły w dwa tygodnie. Dosłownie! Dziś już nie wyobrażam sobie dnia bez swojego musli a mąż wręcz się na mnie obraził, że dziś do pracy na drugie śniadanie wystarczyć mu musi zwykły serek.
Mały wybiera ze słoików rodzynki i inne bakalie. Już wiem co będzie wybierał z tej granoli: czekoladę!
Ten przepis, jak dla mnie, jest jeszcze lepszy od poprzedniego. Granola jest chrupiąca, a połączenie słodkich suszonych bananów i czekolady jest strzałem w dziesiątkę.
Z podanego przepisu otrzymamy jeden duży słój musli.
Składniki:
125g miodu
25ml łagodnej oliwy
szczypta soli
200g płatków owsianych
50-100 g orzechów
50-100 g bananów suszonych
suszone owoce (ja pominęłam)
70g czekolady gorzkiej
Na patelnię wlać miód oraz oliwę, zagotować i gotować na małym ogniu 1 minutę. Następnie do syropu wrzucić płatki, grubo posiekane orzechy, suszone banany, wymieszać. Smażyć całość na małym ogniu przez około 10 minut. Dodać pozostałe ulubione składniki: suszone owoce czy czekoladę, pozostawić na patelni do całkowitego wystygnięcia, po czym zamknąć w szczelnym słoiku.
Smacznego.
źródło: makagigi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz