środa, 7 maja 2014
Kurczak w sosie barbecue
Składniki:
2 kg udek z kurczaka
100ml ketchupu
100ml syropu klonowego (ew. 60g cukru rozpuszczonego w 100ml wody)
100ml octu owocowego
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka sosu chilli
2 łyżki masła
2 szalotki lub małe cebule
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Szalotki lub cebule obieramy, bardzo drobno siekamy i rumienimy na maśle.
Dodajemy ketchup, syrop, ocet, musztardę, chilli, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy mieszając, na małym ogniu przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Udka mieszamy z sosem i odstawiamy na noc do lodówki.
Udka wyjmujemy z sosu, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je na małym ogniu aż się przyrumienią.
Przekładamy udka do żaroodpornego naczynia (lub kładziemy na grillu), smarujemy sosem i pieczemy ok 30min ( ja piekłam ok godziny, przekręcając kilka razy w trakcie pieczenia).
Pozostały sos gotujemy 10 minut.
Smacznego.
źródło: książka "Mięsa i ryby" Marek Łebkowski
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz