- Mamo, ciocia kazała jutro do przedszkola przynieść różne rzeczy
- Ale co dokładnie?
- No o zdrowiu, wiesz jakieś pudełko tylko szklanych rzeczy nie wolno i zdjęcie jak mnie lekarz badał albo gazeta
- Ale ja nie mam synku zdjęć jak lekarz cię bada, a o czym się uczycie? O zdrowiu? To może coś zdrowego do jedzenia?
- Nie do jedzenia nie, ty nie rozumiesz. Marchewka może być.
Dziś:
Spakowałam rano w torebeczkę plaster opatrunkowy, strzykawkę, pudełko po syropie i marchewkę.
Zanieśliśmy do przedszkola. Uczą się jak dbać o zdrowie, więc zawartość naszej torebki okazała się trafna.
W drzwiach od sali mijam się z mamą koleżanki Iwa, w rękach trzyma gazetę - Cztery Kąty.
- Maja mówiła że trzeba dziś przynieść gazetę, zapomniała tylko zaznaczyć że ma dotyczyć tematyki zdrowotnej!
Kreatywność dzieci nie zna granic!
Po przedszkolu robimy obiecaną pizzę z ulubionymi składnikami, czyli: szynką, pieczarkami i czarnymi oliwkami. I oczywiście dużo mozzarelli na wierzchu. Czyli Capricciosa.
To kolejny przepis na ciasto do pizzy, niby jestem zadowolona z poprzednich przepisów, ale zawsze mnie korci spróbować nowego. Ciasto jest bardzo dobre, nie trzeba specjalnie podsypywać go mąką, wystarczy porozciągać je dłońmi, zresztą ciasto na pizzę nie lubi wałka. Z podanego przepisu wyjdą cztery placki o średnicy ok. 30cm.
Składniki na ciasto:
To kolejny przepis na ciasto do pizzy, niby jestem zadowolona z poprzednich przepisów, ale zawsze mnie korci spróbować nowego. Ciasto jest bardzo dobre, nie trzeba specjalnie podsypywać go mąką, wystarczy porozciągać je dłońmi, zresztą ciasto na pizzę nie lubi wałka. Z podanego przepisu wyjdą cztery placki o średnicy ok. 30cm.
Składniki na ciasto:
600 g mąki
365 ml ciepłej wody
24 g drożdży świeżych
1 i 1/2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
mąka do podsypywania
Z podanych ilości składników ciasta odjąć 1/3 szklanki wody i łyżkę mąki, dodać cukier, wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 do 15 minut, aż rozczyn urośnie.
W dużej misce umieścić mąkę, rozczyn, wodę, oliwę i sól. Wymieszać składniki, a następnie dobrze i długo wyrabiać ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie. Potrzeba na to ok. 15 minut. Zależnie czy wyrabiamy ręcznie, czy robotem, potrzebny czas wyrabiania może być różny
Wyrobione ciasto umieścić w misce, przykryć wilgotną szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
Wyrośnięte ciasto ugnieść kilka razy i podzielić na 4 równe części, każdą część rozciągnąć na kształt koła średnicy 30 cm. Nie należy używać wałka, a jedynie naciągać ciasto rękami
Następnie umieścić spody na blachach i ukształtować niewielki rant.
Sos podzielić na 4 równe części, na 4 pizze i posmarować nim powierzchnię ciasta, ale z wyjątkiem rantu
Na pizzach ułożyć ulubione dodatki, pamiętając by zachować umiar w ilości, trzy czy cztery składniki w zupełności wystarczą.
Pizze piec w 250-260°C (lub w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze) przez ok. 10 min, aż rant ciasta mocno się zarumieni.
Składniki na sos:
puszka pomidorów 400 g
1 łyżka oliwy
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki soli
Przecisnąć przez praskę ząbek czosnku i przesmażyć go na oliwie dosłownie kilka chwil, a następnie dodać resztę składników sosu. Sos gotować na wolnym ogniu przez minimum 40 min. żeby mocno się zredukował i zgęstniał. Na koniec zmiksować sos blenderem.
źródło: fotokulinarnie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz