Nie mam weny.
Nie chce mi się pisać.
Bo niby co? Że znów sernik? Że najlepszy?
Bo tak właśnie jest. Zamawiany ostatnio przy każdej okazji:
- Kasiu, tylko ciasto zrób to co ostatnio, ten sernik z lukrem.
Więc robię czwarty raz z rzędu, już przepis znam na pamięć.
A i dziecko przy nim chętnie mi pomaga, bo malowanie pasków to jego rola.
Składniki na kruche ciasto:
100 g cukru pudru
125 g masła, zimnego
8 g cukru wanilinowego
1 jajko
Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść i wyrobić ciasto.
Owinąć folią spożywczą, lekko spłaszczyć, włożyć do lodówki na 60 minut.
Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki.
Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno
formy o wymiarach 35 x 25 cm (wyłożonej uprzednio papierem do
pieczenia), ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15
minut do do zezłocenia.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
8 jajek
100 g masła
250 g drobnego cukru do wypieków
3 łyżki cukru wanilinowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g rodzynków
żółtko do posmarowania pasków kruchego ciasta, roztrzepane
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło, 200 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć w osobnym naczyniu do
otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i
części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie
puszysta.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g
cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej razem z mąką
ziemniaczaną i rodzynkami.
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać.
Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski
o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją
żółtkiem.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, polukrować ( mieszam cukier puder z sokiem z cytryny) a następnie schłodzić w lodówce przez noc.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz