czwartek, 6 listopada 2014

Sernik krakowski. Z kratką, rodzynkami i grubą warstwą lukru.





Nie mam weny.
Nie chce mi się pisać.
Bo niby co? Że znów sernik? Że najlepszy?
Bo tak właśnie jest. Zamawiany ostatnio przy każdej okazji:
 - Kasiu, tylko ciasto zrób to co ostatnio, ten sernik z lukrem.
Więc robię czwarty raz z rzędu, już przepis znam na pamięć.
A i dziecko przy nim chętnie mi pomaga, bo malowanie pasków to jego rola.





Składniki na kruche ciasto: 

250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
125 g masła, zimnego
8 g cukru wanilinowego
1 jajko

Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść i wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, lekko spłaszczyć, włożyć do lodówki na 60 minut.
Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki.
Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut do do zezłocenia.


Składniki na masę serową:

1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
8 jajek
100 g masła
250 g drobnego cukru do wypieków
3 łyżki cukru wanilinowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g rodzynków
żółtko do posmarowania pasków kruchego ciasta, roztrzepane


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło, 200 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć w osobnym naczyniu do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami.
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać.
Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, polukrować ( mieszam cukier puder z sokiem z cytryny) a następnie schłodzić w lodówce przez noc.
Smacznego.
źródło: moje wypieki


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz