Guacamole - pikantny i pełen orzeźwiających smaków meksykański sos. W oryginalnej wersji awokado rozciera się z dodatkiem soli i limonki, który poza walorami smakowymi, jakie nadaje guacamole, zapobiega także ciemnieniu awokado.
Odmian guacamole jest bardzo dużo, wszystko zależy od tego, co dodamy do kluczowego składnika, jakim jest awokado (powinno być ono bardzo dojrzałe).
Przygotowanie guacamole jest bardzo proste i nie wymaga dużych umiejętności jak i nakładu czasu. Wystarczy widelec i miseczka (najlepiej jak nie będzie to metalowe naczynie, ponieważ awokado w kontakcie z metalem sinieje i ciemnieje).
Najlepiej podawać je zaraz po przygotowaniu, z chipsami kukurydzianymi, przepis tutaj.
Składniki:
1 dojrzałe awokado
½ ząbka czosnku
½ łyżeczki soli
sok z połowy limonki lub cytryny
½ czerwonej cebuli
1 papryczka chili, lub mniej - zależy od naszych osobistych upodobań
1 pomidor
świeżo mielony pieprz
świeża kolendra
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Papryczkę pozbawić pestek i pokroić w bardzo drobną kostkę. Pomidora pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Do papki z awokado dodać cebulę, paprykę, pomidora, kilka posiekanych gałązek kolendry i sól. Wymieszać.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz