A u Was?
Składniki:
- 375 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat), może być mrożone
- 300 g serka kremowego typu philadelphia
- 1 małe jajko
- 4 łyżki mielonych migdałów
- 5,5 łyżki cukru pudru
- ekstrakt z migdałów, do smaku
- kubek malin
- pół szklanki płatków migdałów
- jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania brzegów
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia). Brzegi ciasta posmarować jajkiem, założyć na ciasto w taki sposób, by powstała wyższa krawędź, około 1,5 cm wokół ciasta. Znowu posmarować jajkiem. Środek ciasta ponakłuwać widelcem, wyłożyć nań niedużą foremkę do pieczenia, np. brownies i ją obciążyć.
Ciasto podpiec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Następnie usunąć obciążenie i piec dodatkowe 8 minut do lekkiego zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika.
W międzyczasie przygotować nadzienie:
Serek kremowy, jajko, migdały, cukier puder, ekstrakt z migdałów - wymieszać widelcem. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzch wysypać maliny, posypać płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 200ºC przez kolejne 20 minut, do mocno złotego koloru krawędzi.
Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
źródło: moje wypieki
źródło: moje wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz