czwartek, 26 kwietnia 2012

Tarta na cieście francuskim z owocami i mascarpone

Tak piękny dzień jak dziś trzeba zakończyć pysznym deserem. U mnie tarta na cieście francuskim, z serkiem mascarpone i mrożonymi owocami. Pyszna!
A u Was?





Składniki:
  • 375 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat), może być mrożone
  • 300 g serka kremowego typu philadelphia
  • 1 małe jajko
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 5,5 łyżki cukru pudru
  • ekstrakt z migdałów, do smaku
  • kubek malin
  • pół szklanki płatków migdałów
  • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania brzegów

Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia). Brzegi ciasta posmarować jajkiem, założyć na ciasto w taki sposób, by powstała wyższa krawędź, około 1,5 cm wokół ciasta. Znowu posmarować jajkiem. Środek ciasta ponakłuwać widelcem, wyłożyć nań niedużą foremkę do pieczenia, np. brownies i ją obciążyć.

Ciasto podpiec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Następnie usunąć obciążenie i piec dodatkowe 8 minut do lekkiego zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika.

W międzyczasie przygotować nadzienie:
Serek kremowy, jajko, migdały, cukier puder, ekstrakt z migdałów - wymieszać widelcem. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzch wysypać maliny, posypać płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 200ºC przez kolejne 20 minut, do mocno złotego koloru krawędzi.
Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
źródło: moje wypieki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz