niedziela, 1 kwietnia 2012

Tartaletki z jabłkiem

Nie tak dawno temu, kupiłam kolorowe formy do tartaletek. Kupiłam, schowałam do szafki i zapomniałam. Znalazłam przy okazji przedświątecznych porządków i postanowiłam je przetestować.
Mój wybór padł na kruche tartaletki z jabłkiem. Wyszły naprawdę dobre.
Polecam na ciepło z lodami wanilowymi. 
 
 
Składniki na 4szt:

- 4 średnie jabłka
- 240 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- łyżka cukru

- 120 g masła
- żółtko
- 50 g migdałów (obranych i posiekanych)
- 50 g pokruszonych herbatników





Nagrzać piekarnik do temperatury 210°C. Natłuścić 4 foremki do tartaletek (o średnicy 12 cm).
Przesiać mąkę i cukier puder do miski. Masło pokroić na kawałeczki i palcami wetrzeć w mąkę, aż masa będzie przypominała kruszonkę. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić je przez 20-30 minut w lodówce.

Ciasto podzielić na 5 równych części. 4 rozwałkować na okrągłe placki. Wyłożyć nimi przygotowane foremki. Ciasto nakłuć widelcem i posypać rozkruszonymi herbatnikami.
Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i posypać cukrem. Odstawić na 5 minut, po czym odcisnąć z nich sok. Jabłka rozłożyć na tartaletkach i posypać posiekanymi migdałami. Pozostałą część ciasta rozwałkować na cienki placek. Pociąć na paski. Z pasków ciasta na każdej tartaletce ułożyć kratkę. Wstawić do piekarnika. Piec przez 30-40 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
źródło: lukrem polane






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz