środa, 4 kwietnia 2012

Spaghetti bolognese

Jeden z najprostszych przepisów na obiad - spaghetti. A ponieważ uwielbiam makarony, to również jeden z moich ulubionych. Kiedyś zdarzało mi się kupować gotowy sos w słoiczku, przyznaję się. Ale od kiedy mam dziecko, bardziej zwracam uwagę na to co jemy, więc nie kupuję gotowych sosów. Tak jest zdrowiej, smaczniej i taniej.
Sos do spaghetti można przygotowywać na różne sposoby. Latem ze świeżych pomidorów, poza sezonem z pomidorów w puszce czy kartoniku. Czasem dodaję warzywa, innym razem nie.
Zawsze gotuję też większą ilość, by jedną porcję zamrozić. I tak, gdy mam leniwy dzień, albo brak mi czasu, gotuję tyko makaron a sos wyciągam z zamrażarki... i obiad gotowy :-)


Składniki na 4-6 porcji:
400 g makaronu spaghetti
ok. 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowego)
1-2 cebule
2 ząbki czosnku
500 g przecieru pomidorowego
1 puszka pomidorów
1 duża marchewka
kawałek selera (korzeń)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazyli
świeżo starty parmezan, lub inny żółty ser
sól i pieprz

Gotujemy makaron al dente w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą.
Mięso doprawiamy pieprzem, solą i smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą. W trakcie smażenia dodajemy suszoną bazylię i oregano.
W oddzielnym garnku, na małym ogniu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i stale mieszając nalewamy przecier pomidorowy, dorzucamy pomidory w puszce, startą na tarce marchewkę oraz selera i rozgnieciony czosnek. Na końcu umieszczamy usmażone mięso. Gotujemy na małym ogniu ok 30min.
Tak przygotowany sos bolognese podajemy z makaronem, całość można posypać parmezanem.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz