czwartek, 26 kwietnia 2012

Muszle z mascarpone, łososiem i porem

Ten przepis chodził za mną od dłuższego czasu. Bardzo lubię duszone pory jako dodatek do tart czy do zup, więc wiedziałam że te muszle też będą mi smakowały. Nie zawiodłam się. Są naprawdę pyszne i łatwe do przygotowania.
źródło: kwestia smaku




Składniki: 28 muszli, 5 - 6 porcji:
 30 muszli makaronowych
 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy
 2 mniejsze lub średnie pory
 po1 łyżeczce suszonego estragonu i oregano
 6 łyżek stołowych śmietanki kremowej 30% lub 36%
 500 g łososia bez skóry i ości, pokrojonego w kostkę około 1,5 cm
 100 g serka mascarpone
 1 cytryna
 2 łyżki listków świeżej mięty + gałązki do dekoracji
 oliwa extra vergine

Przygotowanie:

  • Naczynie żaroodporne o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować oliwą extra vergine. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Muszle ugotować w osolonej wodzie (około 14 - 15 minut), odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i polać 1 - 2 łyżkami oliwy extra vergine, wymieszać, wyłożyć na talerz rozdzielając sklejone muszle.
  • Odciąć zielone części porów i przyciąć korzonki. Pozostałą białą i bardzo jasną zieloną część przekroić wzdłuż na 2 części i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na poprzeczne kawałki.
  • Na większej patelni roztopić masło razem z oliwą, włożyć pory i smażyć je mieszając aż będą szkliste przez około 6 minut nie rumieniąc, co chwilkę zamieszać. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym estragonem i oregano, dusić jeszcze pod przykryciem przez około 2 minuty aż będą miękkie.
  • Odstawić patelnię z ognia, dodać śmietanę kremową, mascarpone, kilka kropli soku z cytryny, świeżą miętę i posiekanego łososia, wymieszać (łosoś ma być surowy, upiecze się w piekarniku).
  • Do muszli wkładać nadzienie i układać w naczyniu jedna muszlę obok drugiej, obłożyć 3 plasterkami cytryny i posypać szczyptą suszonego oregano. Jeśli nie wszystkie muszle się zmieszczą można włożyć je do innego mniejszego naczynia. Udekorować gałązkami mięty, można też skropić oliwą extra vergine. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 12 minut. Podawać skrapiając resztą cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz