Nie będzie lekko, zdrowo i fit.
Będzie gorąco, sycąco i pysznie. W sam raz na zimne popołudnie z wiatrem który próbuje zerwać czapkę z głowy.
Do zapiekanki wystarczy zielony dodatek (i nie mam na myśli listków mięty użytych do dekoracji ;-)
miks ulubionych sałat, czy brokuł i obiad gotowy.
Składniki:
400g makaronu
400g makaronu
50g masła
50g mąki
700 ml mleka
200g sera cheddar (lub innego sera)
50g sera grana padano (lub innego twardego żółtego sera)
1 łyżka śmietany (można ten dodatek pominąć)
1 łyżka śmietany (można ten dodatek pominąć)
sól i pieprz
Makaron
ugotować „al dente". Podczas, gdy makaron będzie się gotować przygotować
sos. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i wąskim strumieniem wlać zimne mleko, cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia, doprawić do
smaku solą i pieprzem.
Do beszamelu zetrzeć ser cheddar lub inny twardy
ser. Odcedzony makaron wymieszać z sosem serowym, przełożyć do
żaroodpornej formy i posypać startym grana padano lub parmezanem. Na
wierzch dodać odrobinę śmietany i wstawić na 15 minut do piekarnika o
nagrzanego do 200 stopni.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz