wtorek, 18 listopada 2014

Zapiekanka makaronowa z serem






Nie będzie lekko, zdrowo i fit.
Będzie gorąco, sycąco i pysznie. W sam raz na zimne popołudnie z wiatrem który próbuje zerwać czapkę z głowy. 
Do zapiekanki wystarczy zielony dodatek  (i nie mam na myśli listków mięty użytych do dekoracji ;-) 
miks ulubionych sałat, czy brokuł i obiad gotowy.


Składniki:
400g makaronu 
50g masła 
50g mąki 
700 ml mleka 
200g sera cheddar (lub innego sera) 
50g sera grana padano (lub innego twardego żółtego sera)
1 łyżka śmietany (można ten dodatek pominąć)
sól i pieprz


Makaron ugotować „al dente". Podczas, gdy makaron będzie się gotować przygotować sos. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i wąskim strumieniem wlać zimne mleko, cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Do beszamelu zetrzeć ser cheddar lub inny twardy ser. Odcedzony makaron wymieszać z sosem serowym, przełożyć do żaroodpornej formy i posypać startym grana padano lub parmezanem. Na wierzch dodać odrobinę śmietany i wstawić na 15 minut do piekarnika o nagrzanego do 200 stopni. 
Smacznego.
źródło: program Pyszne 25 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz