Ja tak.
Spacer z psem to okazja do odśnieżenia samochodu lub wykonania kilku telefonów. Nie prasuję bielizny czy ręczników i nikt z domowników nie cierpi z tego powodu. Zakupy robię rzadko, ale hurtowo, tak by na co dzień nie mysleć o tym czy jest coś w lodówce.
Gotuję też w większych ilościach i zamrażam. Kotlety, sos do spaghetti, ale przede wszystkim zupy. O ile zupy z warzywami po rozmrożeniu mi nie smakują, o tyle rosół nic nie traci na smaku i jest świetną bazą do innych zup. Raz w tygodniu gotuję duży gar rosołu i zamrażam kilka porcji. A później, gdy nie mam czasu lub ochoty na gotowanie, wystarczy otworzyć zamrażarkę i zamienić rosół w zupę pomidorową, serkową czy pieczarkową...
Przepis na ten krem z pieczarek jest naprawdę bardzo dobry i bardzo szybki.
Mój synek poprosił o dokładkę, a to nieczęsto się zdarza :-)
Składniki:
1 cebula
1 łyżka masła
250g pieczarek
szczypta soli
czarny pieprz do smaku
100g gęstej, kwaśnej śmietany
1-2 łyżek mąki pszennej
600ml bulionu warzywnego
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni z dodatkiem masła. Następnie dodać ją do garnka z oczyszczonymi i pokrojonymi na mniejsze części pieczarkami oraz pozostałymi składnikami. Gotować przez ok 15-20 minut na dużym ogniu. Następnie zmiksować całość w blenderze na gładką, aksamitną masę.
Smacznego.
źródło: tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz