wtorek, 19 marca 2013
Kremowa zupa pomidorowa
Składniki na 6 porcji:
1 duża cebula lub 2 małe
5 ząbków czosnku
1 puszka pomidorów bez skórek
500 ml passaty pomidorowej
500 ml bulionu warzywno - mięsnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła
1 łyżka oleju
przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, sól, odrobina pieprzy cayenne, szczypta imbiru
śmietana 18%
ewentualnie makaron lub grzanki
W dużym garnku roztopić masło, dodać olej, na to pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do złotego koloru, dodać pomidory z puszki, gotować 10 minut. Następnie dodać bulion warzywny i passatę pomidorową. Doprawić ziołami, gotować kolejne 30 minut. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem.
Dekorować kleksem śmietany.
Smacznego!
źródło: tutaj
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz