poniedziałek, 9 stycznia 2012

Muffinki z jabłkami i orzechową posypką

Uwielbiam takie telefony:
- Jesteście w domu? To wpadniemy za pół godziny.
Zazwyczaj nie wiem za co się złapać, za stos zabawek na środku salonu, za odkurzacz( bo tylko ktoś kto ma całorocznie lniejącego psa rozumie, że nawet jeśli poodkurza się rano to i tak wieczorem psia sierść przyczepia się do skarpetek) czy za pełen zlew talerzy który zapełnia się kilka razy dziennie.
Jedno wiem na pewno, zdążę zrobić muffinki! 

Tym razem padło na muffinki z jabłkami z korzenną nutą i posypką z orzechów.
Autorem przepisu  jest dorotus74.




Składniki na 12 muffinek:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki razowej
  • pół szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 płaska łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki)
  • 3 łyżki roztopionego masła (około 45 g)
  • 1 jajko
  • 3 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w kostkę

Na posypkę:

  • 1 garść posiekanych drobno orzechów włoskich
  • kilka łyżek cukru demerara


W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim płynne. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, ale z grubsza, dodając jabłka. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości (nakładałam prawie pełne), z wierzchu posypać orzechami i cukrem demerara.

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz