poniedziałek, 26 listopada 2012
Focaccia z winogronami
Czy może być coś przyjemniejszego po całym dniu pracy, niż kawałek gorącego, chrupiącego placka?
Z dodatkiem soczystych winogron, choć moje dziecko uparcie doszukiwało się w nim szynki :-)
Minimalny wkład pracy, maksymalny efekt - to lubię! Jeszcze tylko kieliszek ulubionego wina...
Focaccia z winogronami i rozmarynem
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 łyżeczka drożdży instant
250 ml wody
1 łyżka oliwy
dodatkowo:
150 g dojrzałych winogron
½ łyżeczki posiekanego drobno rozmarynu
gruboziarnista sól
2 łyżki oliwy plus oliwa do wysmarowania blachy
Wymieszać mąkę z cukrem, solą, rozmarynem i drożdżami. Cały czas wyrabiając, dodawać powoli wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i sprężyste. Uformować je w kulę i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie umyć winogrona i odstawić na sitku do odsączenia.
Blachę do pieczenia nasmarować oliwą. Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na pół. Jedną część rozciągnąć na blasze na niezbyt gruby, prostokątny placek, skropić łyżką oliwy, posypać połową winogron. Przykryć drugim plackiem tej samej wielkości i ponownie posypać owocami, skropić oliwą i oprószyć solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st.C i piec ok. 15 minut, aż wierzch się wyraźnie zarumieni ( ja piekłam dłużej).
Źródło: lawendowy dom
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz