Upieczesz mi ciasto na imieniny taty?
No pewnie że upiekę! Po pierwsze: zawsze to robię, po drugie: lubię to robić, po trzecie czwarte i piąte: czy nie po to ma się córki?
Tylko jakie? A może stefanka? Klasyczne imieninowe ciasto, wyszło koncertowo.
Ciasto miodowe, przekładane masą z kaszy manny. Trzeba robić je z wyprzedzeniem, ponieważ najlepsze jest w drugim - trzecim dniu po upieczeniu. Ja upiekłam je w piątek rano a imieniny taty były w niedzielę. Tyle czasu wystarczyło by ciasto zmiękło, bardzo dobrze smakowało i się kroiło.
Piekłam blaty osobno, po wyjęciu z piekarnika są miękkie ale po kilku minutach bardzo twardnieją.
Ciasto przechowywać w pojemniku na ciasta lub zawinięte w papier do pieczenia. Można również w lodówce, ale trzeba je wyjąć na kilka godzin przed podaniem.
źródło: kwestia smaku
Składniki:
Ciasto miodowe:
2 jajka
125 g masła
1 szklanka cukru pudru
150 g sztucznego lub naturalnego miodu
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 torebka cukru waniliowego
Masa:
1/2 litra mleka
4 łyżki kaszy mannej
1 torebka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
200 g masła
1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego
Nasączenie:
250 ml gorzkiej herbaty z cytryną
Polewa czekoladowa:
150 g ciemnej (lub mlecznej) czekolady
50 g miękkiego masła
Ciasto miodowe: Przygotować średnią formę o wymiarach około 20 x 30 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić je na 3 części, każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku. Każdy placek piec przez 15 minut.
Masa: Ugotować kaszę na mleku, dodać cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać i ostudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, na koniec dodać ekstrakt migdałowy.
Polewa czekoladowa: Czekoladę roztopić i wymieszać z masłem pokrojonym w kosteczkę.
Na papierze do pieczenia ułożonym na tacy lub paterze położyć pierwszy placek ciasta, nasączyć go 1/3 gorzkiej herbaty z cytryną, rozsmarować 1/2 masy. Położyć drugi placek, skropić go 1/3 nasączenia i rozsmarować drugą połowę masy. Położyć trzeci placek, nasączyć, polać polewą czekoladową.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz