niedziela, 22 stycznia 2012

Blok czekoladowy

Dziś Dzień Dziadka, wczoraj był Dzień Babci.
Zrobiłam dla nich blok czekoladowy - napewno pamiętają ten smak z dawnych lat :-)
Wszak to  słodycz, która robiła furorę na stołach w czasach PRL-u.




Składniki:
1 szklanka cukru
250 g masła
pół szklanki wody
5 łyżek kakao
500 g "niebieskiego" (pełnego) mleka w proszku
suche wafle lub herbatniki
bakalie: rodzynki, orzechy, migdały i inne
Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać i ostudzić (może być lekko ciepłe). Do dużego garnka wsypać mleko, bakalie, pokruszone wafle lub herbatniki.



Ja do swojego bloku dałam trzy paczki herbatników, następnym razem dam dwa bo ciasto odrobinę sie kruszyło. Dodałam rówież garść rodzynek i kilka pokrojonych daktyli.
Na to wylać masę maślaną, dokładnie wymieszać i wlać/upchnąć do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową lub papieram do pieczenia.Najlepiej wkładać partiami i mocno wciskać palcami tak by ciasto było dobrze ubite. Schłodzić w lodówce minimum trzy godziny.
Smacznego.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz