środa, 3 września 2014

Budyniowy sernik z mascarpone. Na koniec wakacji.




Przyszedł wrzesień, coś się kończy, coś zaczyna.
Dwa miesiące poza domem, sprawiły że stęskniłam się za miejskim życiem. Bardzo.

Pierwszy tydzień: jak cudownie, drzewa szumią, wiewiórki skaczą nad głowami, taka cisza. Spacery z psem, kąpiele w rzece. Sielanka.
Trzeci tydzień: trochę dużo igieł leci z tych drzew, i ta brzoza, a wiewiórki zrzucają szyszki. Trzeba pozamiatać, ale na zdrowie mi to wyjdzie. Trochę cicho, internetu brak. Znowu trzeba iść nad rzekę, choć wolałabym chwilę poczytać w hamaku. 
Ósmy tydzień: nie mogę już patrzeć na szczotkę, nam odciski na rękach i zazdroszczę tym co mają działki położone na polanach. Gdzie są moje paznokcie? Mój tusz do rzęs? Mam dosyć tej rzeki, piachu w majtkach po każdej kąpieli. I te spacery z psem - ile można łazić?
Chcę do domu.

I jestem. 
Ogródek nie sprzątany dwa miesiące, setki ślimaków i winorośle porosłe na pół okna. 
Na szczęście Iwo bez problemu wrócił do przedszkola, zupełnie jakby nie było go w nim zaledwie kilka dni.
Wreszcie możemy się rozstać na kilka godzin, a ja być może znajdę chwilę na moje ulubione czasopismo, numer z czerwca. 



Na koniec wakacji, sernik z mascarpone. Autorka piekła go w kąpieli wodnej - ja nie.
Ona podała z mango, ja z borówkami.

Składniki na masę serową:

1000 g serka mascarpone
4 duże jajka
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (proszku budyniowego)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera roztrzepać jajka razem z cukrem. Dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować, by nie było grudek. Dodać pastę z wanilii i budyń w proszku, zmiksować. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć masę serową, wyrównać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Formę z masą serową włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec  około 1 godziny i 15 - 30 minut. 
Po upieczeniu studzić sernik w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce.

Składniki na krem budyniowy:

3 żółtka
50 g drobnego cukru do wypieków
20 g mąki pszennej (2 łyżki)
7 g mąki ziemniaczanej (pół łyżki)
225 ml mleka
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii 

Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 30 ml mleka, mąki, pastę z wanilii i zmiksować. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. 
Zdjąć z palnika, od razy wylać na schłodzony sernik, wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce.
Smacznego.
źródło: moje wypieki




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz