sobota, 27 września 2014
Schab pieczony ze śliwkami
Na sobotni obiad i jako wędlina na kanapki. Jak kto lubi.
Składniki:
1,5 - 2 kg schabu
paczka suszonych śliwek
sól, pieprz, majeranek, słodka papryka
4 kwaśne jabłka
2 cebule
olej do podsmażenia
Mięso umyć i wysuszyć. Długim cienkim nożem wykuć dziurę przez środek mięsa. Następnie nadziać suszonymi śliwkami.
Mięso natrzeć olejem lub oliwą, następnie oprószyć solą, pieprzem, papryką i garścią majeranku.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć miso z każdej strony – chodzi o lekkie zrumienienie i zamknięcie porów, żeby cały sok został w mięsie.
Mięso przełożyć do brytfanny lub innego zamykanego naczynia żaroodpornego. Ponownie doprawić solą, pieprzem i solidnie zasypać majerankiem. Następnie obłożyć dookoła ćwiartkami jabłek ze skórą i cebulą pokrojoną na połówki.
Wstawić zamknięte do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.
Przed pokrojeniem schab powinien odpocząć około 10 minut.
Smacznego.
źródło: smakalajzyt
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz