W tle muzyka - oststnio Jamie Woon, płyta Mirrorwriting, niesamowicie na mnie działa.
Przyjaciele, karty, butelka wina...
I sałatka. Nieskomplikowana, a jakże pyszna... Gruszka i ser pleśniowy to idealny duet.
Składniki, 2 porcje:
80 g sera z niebieską pleśnią, pokrojonego w kosteczkę
2 garście rukoli
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1,5 dojrzałej i soczystej gruszki, pokrojonej na plasterki
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki pistacji, zrumienionych na patelni
gałązka rozmarynu do dekoracji i zapachu
oraz:
2 porcje miodowego sosu winegret
grzanki z bagietki francuskiej, masło
Wykonanie:
Przygotować 2 porcje Miodowego Sosu Winegret i wymieszać z połową ilości sera pleśniowego. Na talerzach rozłożyć rukolę, oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć kosteczki pozostałego sera pleśniowego oraz pokrojoną gruszkę skropioną sokiem z cytryny. Posypać posiekanymi pistacjami, polać winegretem zmieszanym z serem pleśniowym. Na wierzch ułożyć gałązkę rozmarynu. Podawać z grzankami z bagietki francuskiej posmarowanymi masłem.
źródło: Kwestia smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz