środa, 14 marca 2012

Ziemniaki Hasselback



Składniki:

  • 8 dużych, kształtnych, najlepiej młodych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki oliwy
  • rozmaryn, tymianek 
  • sól
  • pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Ziemniaki myjemy dokładnie i osuszamy. Teraz główną rolę odegra ostry nóż. Ziemniaki można ułożyć na dużej łyżce, wtedy krojenie pasków jest łatwiejsze, ponieważ łyżka chroni przed przecięciem plasterka do końca. Obieramy czosnek i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Ostrożnie umieszczamy czosnek między plastrami ziemniaków. Silikonowym pędzlem smarujemy ziemniaki oliwą, posypujemy przyprawami i układamy na blasze. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut i zmniejszamy temperaturę do 180°C. Po pół godzinie wysuwamy blachę, posypujemy ziemniaki solą i pieprzem, smarujemy jeszcze raz resztką oliwy, zmniejszamy temperaturę do 150°C, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 30 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki są już gotowe i serwujemy. Można je posypać szczypiorkiem, pietruszką lub koperkiem.
Smacznego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz