To drugi przepis na tartę z jabłkami.
Ma idealnie kruchy spód, a jabłka zalane są pysznym sosem.
Składniki na tartę o srednicy 27-30cm
kruchy spód:
- 180 g mąki
- 100 g masła
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 jajko
- 2-3 jabłka
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2/3 szklanki śmietany kremówki
- 1-2 łyżki mąki
Chowam do lodówki na 30 minut a potem wałkuję na omączonym blacie albo między foliami. Ciasto wkładam do blaszki, obciążam fasolkami i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika.
Piekę 15 minut z obciążeniem, a potem zdejmuję papier z fasolkami i piekę jeszcze 5 minut.
Jabłka kroję na ćwiartki a potem na plasterki i układam po okręgu. Przygotowuję sos - mieszam wszystkie składniki i zalewam sosem jabłka. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika, piekę 30 minut.
Smacznego.
źródło: kotlet.tv
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz