wtorek, 6 marca 2012

Tarta z jabłkami II


To drugi przepis na tartę z jabłkami.
Ma idealnie kruchy spód, a jabłka zalane są pysznym sosem.





Składniki na tartę o srednicy 27-30cm


kruchy spód:
  • 180 g mąki
  • 100 g masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 jajko
wierzch tarty:
  • 2-3 jabłka
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki mąki
Przygotowanie zaczynam od zagniecenia kruchego ciasta. Najpierw siekam nożem mąkę, cukier, cukier z wanilią i masło a potem dodaje jajko i zagniatam.
Chowam do lodówki na 30 minut a potem wałkuję na omączonym blacie albo między foliami. Ciasto wkładam do blaszki, obciążam fasolkami i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika.
 Piekę 15 minut z obciążeniem, a potem zdejmuję papier z fasolkami i piekę jeszcze 5 minut.
Jabłka kroję na ćwiartki a potem na plasterki i układam po okręgu. Przygotowuję sos - mieszam wszystkie składniki i zalewam sosem jabłka. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika, piekę 30 minut.
Smacznego.
źródło: kotlet.tv

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz