Leczo potrawa rodem z Węgier, która znakomicie przyjęła się i u nas. Potrawę tą można podawać jako danie główne z dodatkiem kiełbasy lub jako dodatek do makaronów i ryżu w odsłonie warzywnej.
Składniki:
500g kiełbasy
100g boczku
woda, dodana gdy leczo jest za gęste
3 kolorowe papryki
2 duże cebule
30 dag pieczarek
7 pomidorów
przyprawy: sól, papryka ostra
2 łyżki smalcu lub oleju
W dużym garnku rozgrzewam tłuszcz, wrzucam pokrojoną cebule i boczek. Podsmażam aż się zarumieni. Następnie dodaję pokrojone warzywa: papryki, pieczarki i pomidory bez skórki. Kiełbasę obieram ze skórki, kroję w plasterki i dorzucam do garnka. Doprawiam i duszę ok30 min. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz