czwartek, 23 lutego 2012

Leczo

Leczo potrawa rodem z Węgier, która znakomicie przyjęła się i u nas. Potrawę tą można podawać jako danie główne z dodatkiem kiełbasy lub jako dodatek do makaronów i ryżu w odsłonie warzywnej.




Składniki:
  • 500g kiełbasy
  • 100g boczku
  • woda, dodana gdy leczo jest za gęste
  • 3 kolorowe papryki
  • 2 duże cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 7 pomidorów
  • przyprawy: sól, papryka ostra
  • 2 łyżki smalcu lub oleju
W dużym garnku rozgrzewam tłuszcz, wrzucam pokrojoną cebule i boczek. Podsmażam aż się zarumieni. Następnie dodaję pokrojone warzywa: papryki, pieczarki i pomidory bez skórki.
Kiełbasę obieram ze skórki, kroję w plasterki i dorzucam do garnka.
Doprawiam  i duszę ok30 min.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz