wtorek, 28 lutego 2012

Pulpeciki w sosie koperkowym

 

Pyszne, mięciutkie pulpeciki. Polubią je i dorośli i dzieci. Pasują do ziemniaczków, makaronu czy kaszy.
źródło: kotlet.tv

Składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego zmielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki mąki (lub 2,5)
  • 1/2 szklanki mleka (nawet odrobinkę więcej)
  • 1/2 natki koperku
Do miski wkładam zmielone mięso wieprzowe, wbijam jajko, dodaje tartą bułkę i doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.
Formuje niewielkie kulki i każdą obtaczam w mące.
Do garnka nalewam tyle wody, by akurat przykryła kulki. Lekką ją solę i gotuję. Kiedy będzie już wrząca to wkładam pulpeciki.
Pulpeciki gotuje około 20-25 minut na średnim ogniu.
W szklance mieszam mleko, śmietanę i mąkę tak aby nie było grudek.
Zmniejszam troszkę ogień. Powoli wlewam zawartość szklanki do garnka i mieszam delikatnie.
Sos zrobi się po chwili gęstszy, dodaję posiekany koperek, mieszam. Chwilkę jeszcze gotuję i wyłączam.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz