Pyszne, mięciutkie pulpeciki. Polubią je i dorośli i dzieci. Pasują do ziemniaczków, makaronu czy kaszy.
źródło: kotlet.tv
Składniki
- 500 g mięsa wieprzowego zmielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- sól i pieprz
- mąka do obtoczenia
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki mąki (lub 2,5)
- 1/2 szklanki mleka (nawet odrobinkę więcej)
- 1/2 natki koperku
Formuje niewielkie kulki i każdą obtaczam w mące.
Do garnka nalewam tyle wody, by akurat przykryła kulki. Lekką ją solę i gotuję. Kiedy będzie już wrząca to wkładam pulpeciki.
Pulpeciki gotuje około 20-25 minut na średnim ogniu.
W szklance mieszam mleko, śmietanę i mąkę tak aby nie było grudek.
Zmniejszam troszkę ogień. Powoli wlewam zawartość szklanki do garnka i mieszam delikatnie.
Sos zrobi się po chwili gęstszy, dodaję posiekany koperek, mieszam. Chwilkę jeszcze gotuję i wyłączam.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz