Składniki:
- 250 g mąki krupczatki
- 125 g miękkiego masła
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 średnie dojrzałe banany
Wykonanie:
Blaszkę keksową o wymiarach 24 lub 25, 26 cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Mąkę przesiać do osobnego pojemnika z proszkiem i sodą do pieczenia.
Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na lekką papkę (nie musi być bardzo dokładnie).
Masło zmiksować z cukrem „na bielszy puch”, dodawać po jednym jajku, całość dobrze zmiksować. Następnie dodawać partiami mąkę z proszkiem i sodą, nadal miksować do połączenia się ładnie składników.
Na sam koniec dodajemy rozgniecione banany i mieszamy już delikatnie łyżką, by całość się ze sobą ładnie złączyła. Masa jest dosyć gęsta.
Przekładamy do blaszki i pieczemy w piekarniku na 190 st. C ok. 50 minut.. Pierwsze 35 minut to piec nagrzany na 190 st., następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy do końca wymaganego czasu. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, warto sprawdzić patyczkiem czy się już upiekło.
Smacznego
źródło: moje ciacho
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz