sobota, 11 lutego 2012

Ciasto bananowe

No i mój ukochany chlebek bananowy Sophie Dahl ma konkurencję! W zasadzie w smaku obydwa ciasta są podobne, choć składniki nieco inne. Dzisiejsze ciasto jest jaśniejsze i ma chrupiącą skorupkę. Jest naprawdę bardzo dobre. Zabieram je jutro na rodzinny obiad u mamy :-)

Składniki:
  • 250 g mąki krupczatki
  • 125 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 średnie dojrzałe banany




Wykonanie:
Blaszkę keksową o wymiarach 24 lub 25, 26 cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Mąkę przesiać do osobnego pojemnika z proszkiem i sodą do pieczenia.
Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na lekką papkę (nie musi być bardzo dokładnie).
Masło zmiksować z cukrem „na bielszy puch”, dodawać po jednym jajku, całość dobrze zmiksować. Następnie dodawać partiami mąkę z proszkiem i sodą, nadal miksować do połączenia się ładnie składników.
Na sam koniec dodajemy rozgniecione banany i mieszamy już delikatnie łyżką, by całość się ze sobą ładnie złączyła. Masa jest dosyć gęsta.
Przekładamy do blaszki i pieczemy w piekarniku na 190 st. C ok. 50 minut.. Pierwsze 35 minut to piec nagrzany na 190 st., następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy do końca wymaganego czasu. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, warto sprawdzić patyczkiem czy się już upiekło.
Smacznego
źródło: moje ciacho 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz