Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony, zwykle do kawy espresso. Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie – zwłaszcza w upalne dni.
Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech występuje w wielu regionalnych odmianach. Deser ten przyjmuje najróżniejsze rozmiary i kształty, choć na ogół jest to prostokątne lub okrągłe ciastko o rozmiarach zbliżonych do polskich kremówek.
Mój mąż nie szaleje za tym słynnym włoskim deserem. Ale dwa razy tiramisu smakowalo mu bardzo, pierwszy raz w małym włoskim miasteczku Pinzolo, w którym spędzaliśmy zimowe ferie. Drugie tiramisu które naprawdę lubi to moje, według przepisu z książki "Kuchnia włoska". Jest naprawdę pyszne, kremowe i bardzo sycące, ale nie za słodkie. Gdy robię je dla większej liczby osób, podaję w jednym dużym owalnym półmisku, jak na zdjęciu w książce.
Tym razem zrobiłam z połowy składników, wystarczyło na cztery duże porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz