niedziela, 19 lutego 2012

Tiramisu

Tiramisudeser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.
Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony, zwykle do kawy espresso. Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie – zwłaszcza w upalne dni.
Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech występuje w wielu regionalnych odmianach. Deser ten przyjmuje najróżniejsze rozmiary i kształty, choć na ogół jest to prostokątne lub okrągłe ciastko o rozmiarach zbliżonych do polskich kremówek. 

Mój mąż nie szaleje za tym słynnym włoskim deserem. Ale dwa razy tiramisu smakowalo mu bardzo, pierwszy raz w małym włoskim miasteczku Pinzolo, w którym spędzaliśmy zimowe ferie. Drugie tiramisu które naprawdę lubi to moje, według przepisu z książki "Kuchnia włoska". Jest naprawdę pyszne, kremowe i bardzo sycące, ale nie za słodkie. Gdy robię je dla większej liczby osób, podaję w jednym dużym owalnym półmisku, jak na zdjęciu w książce.
Tym razem zrobiłam z połowy składników, wystarczyło na cztery duże porcje.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz