wtorek, 28 lutego 2012

Muffinki bananowe

 
Jakiś czas temu, a dokładniej na gwiazdkę dostałam książkę "Nigella ekspresowo". Właśnie z tej książki pochodzi przepis na przepyszne muffinki bananowe. W oryginale są z kawałkami toffi, ja użyłam gorzkiej i mlecznej czekolady... i to był strzał w dziesiątkę!
Uwielbiam przepisy Nigelli, ponieważ są proste, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.






 
Składniki (na 12 muffinek):
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 125ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 250g mąki
  • 100g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g kawałków toffi lub czekolady (u mnie czekolada - gorzka i mleczna)
Rozgnieść widelcem banany na gładką masę i odstawić na bok. Do miski wlać olej, dodać jajka i ubić. Wsypać mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, pomieszać. Mus bananowy dodać do jajek z olejem, a następnie do miski z suchymi składnikami. Dodać czekoladę i wymieszać. Nakładać do foremek wyłożonych papilotkami. Piec 20 minut w 200ºC.

                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz