niedziela, 5 lutego 2012

Tort brzoskwiniowy

Rewelacyjny!  Jest delikatny i nie za słodki, krem przygotowałam na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. W sezonie letnim polecam brzoskwinie świeże, zimą – mogą być z puszki. Tort brzoskwiniowy to jeden z tych tortów, który polubią dzieci i dorośli!





Składniki:
- biszkopt do tortu o średnicy 20-23cm
- 400ml śmietany kremówki, schłodzonej
- 250g serka mascarpone
- szklanka cukru pudru
- dwie łyżeczki cukru z wanilią
- 1 duża puszka brzoskwiń w zalewie
- dwie łyżki rumu lub innego alkoholu (niekoniecznie)
- 8 łyżek syropu brzoskwiniowego (zalewy) z puszki
- 4 łyżki wody


Ostrożnie ściąć chrupiący wierzch biszkoptu i pokruszyć. Biszkopt przekroić na trzy części
Brzoskwinie pokroić w kostkę, trzy połówki w półksiężyce na wierzch tortu.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, następnie dodać serek mascarpone i dalej ubijać.
Jeden z przygotowanych blatów tortu położyć na paterze. Nasączyć syropem z brzoskwiń wymieszanym z wodą oraz alkoholem. Wyłożyć 1/4 kremu i kilka cząstek brzoskwiń. Następnie na górę położyć kolejny blat tortu i powtorzyć czynności. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu i naponczować resztą syropu. Wierzch i boki wysmarować masą z kremówki i mascarpone, boki obłożyć okruszkami biszkoptu (mozna rówinież dodać posiekane orzechy), na wierzch poukładać półksiężyce brzoskwiń. Schłodzić w lodówce przez całą noc.
Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz