poniedziałek, 5 marca 2012

Muffinki czekoladowe



Mocno czekoladowe i wilgotne muffinki z przepisu Nigelli. Wracam do nich regularnie nie tylko dla smaku. To były pierwsze muffinki które upiekłam w blaszce do muffinek.
Zawsze się udają.

  
Składniki na 12 muffinek:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 łyżki kakao dobrej jakości
175 g cukru pudru
150 g drobinek czekoladowych (chocolate chips) - u mnie posiekana biała i mleczna czekolada
250 ml mleka
90 ml oleju
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Wlać mokre do suchych i wymieszać szybko, byle się składniki połączyły.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto, na górę każdej muffinki dodatkowo rzucić kilka drobinek czekolady.
Piec około 20 minut w temperaturze 200°C.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz