wtorek, 27 marca 2012

Keks

Pyszny keks pełen bakali. Najlepszy dwa, trzy dni po pieczeniu, trzeba tylko zawinąć go w folię lub papier żeby za bardzo nie wysechł.
źródło: kotlet tv


Składniki

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 6 jajek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 260 g mąki
  • 500 g bakalii (dałam morele, śliwki, rodzynki, figi, orzechy włoskie, żurawinę)






Masło ucieram z cukrem pudrem i z cukrem z wanilią na jasną masę.
Białka ubijam na sztywną pianę.
Do masła dodaję żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam. Potem dodaję pianę i delikatnie mieszam.
Bakalie (te większe) dzielę na mniejsze części. Lekko przesypuję mąką ziemniaczaną (albo zwykłą) i wrzucam do ciasta i mieszam. Wkładam do foremki ( dwie foremki 25 x 12 cm) i wstawiam do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piekę około 40 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz