źródło: kotlet tv
Składniki
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 6 jajek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 260 g mąki
- 500 g bakalii (dałam morele, śliwki, rodzynki, figi, orzechy włoskie, żurawinę)
Masło ucieram z cukrem pudrem i z cukrem z wanilią na jasną masę.
Białka ubijam na sztywną pianę.
Do masła dodaję żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam. Potem dodaję pianę i delikatnie mieszam.
Bakalie (te większe) dzielę na mniejsze części. Lekko przesypuję mąką ziemniaczaną (albo zwykłą) i wrzucam do ciasta i mieszam. Wkładam do foremki ( dwie foremki 25 x 12 cm) i wstawiam do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piekę około 40 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz