poniedziałek, 5 marca 2012

Kokosanki



Pyszne kokosanki. Chrupiący wierzch i miękki ciągnący środek. Najlepsze w dniu pieczenia.
Źródło: moje wypieki

Składniki na 14 dużych kokosanek (mi wyszło kilka więcej):
  • 2 jajka
  • 140 g cukru pudru
  • 200 g wiórek kokosowych
Białka ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Na natłuszczoną blachę wykładać łyżką masę kokosową (można też np. lepić z niej kule, ja wykładałam gałkownicą do lodów).
Piec około 15 minut (zależy od wielkości kokosanek - ja piekłam kilka minut dłużej) w temperaturze 170ºC. Po ostudzeniu zdejmować z blachy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz