środa, 10 września 2014

Quiche lorraine z boczkiem i cebulą.




Uwielbiam tarty, zwłaszcza te wytrawne. Quiche lorraine czyli placek lotaryński to klasyk kuchni francuskiej.
Ja przygotowałam go z boczkiem i cebulą, ale nic nie stoi na przeszkodzie by dowolnie modyfikować środek. Można użyć karczochów, cukinii, szpinaku, łososia czy szparagów. Co kto lubi  i co akurat ma się pod ręką.
Placek można przygotować wcześniej, podpiec sam spód i oddzielnie trzymać składniki, zapiec wszystko przed podaniem.  Można odgrzewać (np. na patelni na małym ogniu, pod przykryciem) oraz zamrażać. Dobry na ciepło i na zimno.
Spód stanowi kruche ciasto, w tym przepisie z dodatkiem żółtego sera i ziół - dzięki nim podczas pieczenia w domu pachniało jak w najlepszej pizzerii ;-)

Składniki na ciasto:

175 g mąki pszennej

125 g masła

25 g startego sera żółtego

3 łyżki wody

2 łyżeczki suszonego oregano (lub inne zioła prowansalskie)

Składniki na Quiche: 


250 g wędzonego boczku

4-5 duże cebule

3 jajka

1 łyżeczka mielonego chili albo ostrej czerwonej papryki

250 ml kwaśnej śmietany 18%

1 mały jogurt grecki bądź naturalny

sól i pieprz
  
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, starty żółty ser, suszony zioła i wodę (dolewamy wody tyle, aby mieszanina się połączyła). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut
Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek wraz z pokrojoną w cienkie plastry cebulą. Doprawiamy szczyptą soli, świeżym pieprzem oraz mielonym chili.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę o średnicy ok 31cm tłuszczem i wykładamy nią ciastem (mój ulubiony sposób to starcie ciasta na tarce). Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, dopóki nie nabierze złocistej barwy.
W średniej misce ubijamy jajka ze śmietaną, jogurtem greckim/naturalnym ( ja dodałam jeszcze garść tartego żółtego sera). Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnia. Na dnie ciasta układamy smażony boczek z cebulą i zalewamy naszą masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut,aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Możemy podawać zarówno na ciepło jak i zimno.  
źródło: make cooking easier



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz