Uwielbiam tarty, zwłaszcza te wytrawne. Quiche lorraine czyli placek lotaryński to klasyk kuchni francuskiej.
Ja przygotowałam go z boczkiem i cebulą, ale nic nie stoi na przeszkodzie by dowolnie modyfikować środek. Można użyć karczochów, cukinii, szpinaku, łososia czy szparagów. Co kto lubi i co akurat ma się pod ręką.
Placek można przygotować wcześniej, podpiec sam spód i oddzielnie trzymać składniki, zapiec wszystko przed podaniem. Można odgrzewać (np. na patelni na małym ogniu, pod przykryciem) oraz zamrażać. Dobry na ciepło i na zimno.
Spód stanowi kruche ciasto, w tym przepisie z dodatkiem żółtego sera i ziół - dzięki nim podczas pieczenia w domu pachniało jak w najlepszej pizzerii ;-)
Składniki na ciasto:
175 g mąki pszennej
125 g masła
25 g startego sera żółtego
3 łyżki wody
2 łyżeczki suszonego oregano (lub inne zioła prowansalskie)
Składniki na Quiche:
250 g wędzonego boczku
4-5 duże cebule
3 jajka
1 łyżeczka mielonego chili albo ostrej czerwonej papryki
250 ml kwaśnej śmietany 18%
1 mały jogurt grecki bądź naturalny
sól i pieprz
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, starty żółty ser, suszony
zioła i wodę (dolewamy wody tyle, aby mieszanina się połączyła).
Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut
Na
rozgrzanej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek wraz z pokrojoną w
cienkie plastry cebulą. Doprawiamy szczyptą soli, świeżym pieprzem oraz
mielonym chili.
Ciasto
wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę o średnicy ok 31cm tłuszczem i wykładamy nią
ciastem (mój ulubiony sposób to starcie ciasta na tarce). Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do
piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, dopóki nie
nabierze złocistej barwy.
W
średniej misce ubijamy jajka ze śmietaną, jogurtem greckim/naturalnym ( ja dodałam jeszcze garść tartego żółtego sera). Przyprawiamy szczyptą soli i
pieprzu.
Ciasto
ostrożnie wyjmujemy z piekarnia. Na dnie ciasta układamy smażony boczek
z cebulą i zalewamy naszą masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika na 20
minut,aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Możemy podawać zarówno na
ciepło jak i zimno.
źródło: make cooking easier
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz