czwartek, 28 listopada 2013

Sernik orzechowy


Nadchodzi. 
Powoli małymi kroczkami.
Czuję ją na twarzy z  zimnym wiatrem, przez który wracam do domu z czerwonym nosem.
Przez dni w których tak mało światła i które są za krótkie.
Zima.
No choć, nie boję się.
Mam ciepłą czapkę i szalik. 
I mam cudowny sernik, na myśl o którym robi mi się cieplej.
Wracam więc ze spaceru, wieczornego, choć dopiero szesnasta, rozgrzewam dłonie trzymając kubek gorącej herbaty a przede mną sernik. Orzechowy.
I już mi dobrze.






Składniki na spód:


1¾szklanki pokruszonych ciastek digestive 
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
  
Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.

   
Składniki na masę orzechową:

2/3 szklanki golden syrupu (lub płynnego miodu)
1/3 szklanki roztopionego masła 
1 łyżka ciemnego brązowego cukru 
2 jaja 
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych) 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  
Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.


Składniki na masę serową:

750 g sera na serniki 
1 szklanka brązowego cukru 
2 łyżki mąki 
4 jajka 
2/3 szklanki kremówki 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Ser zmiksować, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na końcu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.

Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem.
Smacznego.
Źródło: moje wypieki



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz