poniedziałek, 4 listopada 2013

Beziki cynamonowe





Składniki:
3 białka
150 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Białka ubić mikserem na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty, następnie powoli wsypywać cukier z cynamonem i ubijać tak długo, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca.
Piekarnik nagrzać do 170 st C.
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać nieduże beziki bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika, piec 5 minut, zmniejszyc temp. do 140 st C, piec kolejne 10 minut, zmniejszyć do 120 st C i piec jeszcze 5 minut ( ja piekłam jeszcze 20 min, wszystko zależy od wielkosci bezików). Upieczone beziki powinny być kruche, w żadnym razie miękkie. W razie potrzeby można zostawić je w wyłączonym, ciepłym piekarniku, by wyschły.

Smacznego.
źródło: white plate

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz