Lubimy z mężem tak bardzo sushi, że postanowiliśmy spróbować przygotować je we własnej kuchni.
Pierwsze próby nie były zbyt udane, ale obiecujące. Potrzeba nam było kilku porób by stwierdzić że nasze sushi jest całkiem niezłe.
Składniki:
- ryż do sushi
- ocet ryżowy
- cukier i sól
- matę bambusową do rolowania
- nori - prasowane algi
- wasabi
- marynowany imbir
- sos sojowy
- majonez, serek philadelphia
- do środka: por, papryka, ogórek zielony, awokado, sałata
- łosoś (kupuję wędzonego na zimno), paluszki krabowe, krewetki i inne wg gustu.
Ryż przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu: (ja używam firmy Oishii) 250g ryżu płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 20 minut. Po upływie tego czasu odlać wodę i dokładnie odsączyć ryż. Przekładamy ryż do rondelka zalewamy 400ml wody (jakość wody ma duże znaczenia, butelkowa nie będzie przesadą). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem (dwie łyżki octu ryżowego wymieszane z dwoma łyżkami cukru, lekko podgrzewamy do rozpuszczenia) i zostawiamy do ostygnięcia.
Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł i przygotowujemy sobie miseczkę z wodą do maczania palców. Dla późniejszej wygody przygotowujemy wszystkie składniki - kroimy na odpowiednie porcje oraz je osuszamy. Owijamy także matę przezroczystą folią spożywczą.
Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł i przygotowujemy sobie miseczkę z wodą do maczania palców. Dla późniejszej wygody przygotowujemy wszystkie składniki - kroimy na odpowiednie porcje oraz je osuszamy. Owijamy także matę przezroczystą folią spożywczą.
Rodzaje sushi:
- nigiri - jest to wałek z ryżu z pojedynczym składnikiem na wierzchu
- hoso maki - małe rolki z niewielką liczbą składników z ryżem wewnątrz,
- futo maki - duże rolki z 3-5 składnikami, ryż wewnątrz,
- ura maki - ryż znajduje się na zewnątrz rolki, maki te są często dekorowane na zewnątrz dodatkowymi składnikami takimi jak awokado, łosoś czy sezam.
Maki
Na 2/3 powierzchni nori układamy ryż, układamy go cienko, tak, żeby prześwitywały przez niego wodorosty. Moczymy często ręce, ryż się klei, uważamy jednak, żeby nie przemoczyć ryżu i co bardzo ważne nie zamoczyć wodorostów. Dalej, w połowie ryżu, układamy składniki. Następnie, bierzemy na palec odrobinę wasabi i smarujemy nim linię wzdłuż krawędzi wodorostów.
Dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartość), rolujemy do końca.
ostrym nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie części.
Ura maki
Obkładamy nori ryżem zostawiając kolo 1/4 nori bez ryżu i odwracamy nori ryżem do maty i wodorostem bez ryżu do dołu.
Składniki układamy bezpośrednio na wodoroście dość blisko dolnej krawędzi nori - ważne jest, żeby zostawić tylko tyle nori poniżej położonych składników, żeby przykryć nim składniki, nori po zawinięciu nie może wystawać dalej niż składniki. Dalej standardowo zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość.
Uramaki często podaje się posypane prażonym sezamem, kawiorem, cienkimi plastrami ryby lub awokado.
Obkładamy nori ryżem zostawiając kolo 1/4 nori bez ryżu i odwracamy nori ryżem do maty i wodorostem bez ryżu do dołu.
Składniki układamy bezpośrednio na wodoroście dość blisko dolnej krawędzi nori - ważne jest, żeby zostawić tylko tyle nori poniżej położonych składników, żeby przykryć nim składniki, nori po zawinięciu nie może wystawać dalej niż składniki. Dalej standardowo zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość.
Uramaki często podaje się posypane prażonym sezamem, kawiorem, cienkimi plastrami ryby lub awokado.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz