piątek, 14 marca 2014

Chleb z grubą i chrupiącą skórką

Czasem zastanawiam się czy byłabym w stanie zrezygnować z mięsa? I choć  przeleci mi przez głowę taka myśl, zwłaszcza po przeczytaniu jakiegoś artykułu, czy obejrzeniu reportażu w telewizji o niehumanitarnym zabijaniu zwierząt... to jest to jednak tylko myśl. Po prostu lubię mięso.
Albo zrezygnować z ziemniaków i makaronów w imię pięknej figury. Nie potrafię i nie chcę. Nikt mnie nie przekona że makarony razowe, sojowe są tak samo smaczne jak zwykłe.
Czekolada. Szarlotka, brownie czy sernik. Tysiące kalorii i dużo cukru. To prawda, ale co jest w stanie lepiej  poprawić humor niż kilka kostek ulubionej czekolady?
Ale przede wszystkim nie wyobrażam sobie życia bez chleba. 
Nie ma nic lepszego, gruba kromka świeżego chleba. Tylko z masłem, nic więcej nie trzeba.
Ten chleb jest idealny, ma przepyszną chrupiącą skórkę czyli to co lubię najbardziej.






Składniki:


400 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej (ja użyłam pszennej i żytniej po 200g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant
300 g chłodnej wody
otręby lub mąka do obsypania chleba


 

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier. Wodę wymieszać z drożdżami i wlać do miski z mąką, wymieszać łyżką (mieszać przez około 30 sekund). Ciasto ma być klejące. Przykryć talerzem lub folią i odstawić do wyrośnięcia na około 14 godzin (minimum 12 godzin), najlepiej na noc w temperaturze pokojowej.
Blat kuchenny lub stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć w to miejsce ciasto z miski. Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.
Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją mąką, położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny. Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.
Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny.
Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę. Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry (zsunąć ze ścierki lub szybko i ostrożnie przenieść w oprószonych mąką dłoniach). Należy uważać, bo garnek będzie bardzo gorący. Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut (zwykle piekę 20 minut, a gdy chleb za bardzo się rumieni kładę na nim kawałek folii aluminiowej).
Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyjąć go z garnka. Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie. 
źródło: kwestia smaku




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz