piątek, 7 marca 2014

Krokiety z mięsem i pieczarkami










Składniki na 16 sztuk:
Farsz mięsno-pieczarkowy:
500 g mięsa z rosołu, najlepiej drobiowego

500 g pieczarek
2 niewielkie cebule
2 łyżeczki masła sklarowanego
ugotowane warzywa z rosołu (1 marchewka, 1/2 pietruszki)
1/2 szklanki rosołu
1 jajko

Pieczarki oczyścić szczoteczką lub gąbką, pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki i cebulę wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i na większym ogniu przyrumienić krótko smażąc, mieszając co jakiś czas. Na końcu doprawić solą i pieprzem do smaku. Mięso, pieczarki i cebulę a także włoszczyznę zmielić w maszynce do mięsa, wyłożyć na patelnię, dodać rosół, sól, pieprz do smaku, wymieszać. Po ostudzeniu dodać jajko, wymieszać. 

Farsz dzielimy na 16 części i smarujemy nim 16 naleśników. Zwijamy: najpierw zakładamy do środka dwa przeciwległe boki naleśnika na około 2 cm, następnie zwijamy całego naleśnika zaczynając od jednej z niezłożonych części naleśnika.
 
Ciasto naleśnikowe:
300 g mąki
4 jajka
500 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju lub roztopionego masła
woda mineralna, około 1 szklanki


Mąkę, jajka, mleko i sól zmiksować, odstawić na pół godziny. Po tym czasie dodać olej oraz wodę mineralną w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta. Naleśniki smażyć na cienkiej i dużej patelni naleśnikowej. Nalewamy porcję ciasta i poruszając patelnią rozprowadzamy ciasto po powierzchni. Smażymy przez około 1 minutę, gdy masa się zetnie a spód zarumieni odwracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 1/2 minuty do zrumienienia.
 

Panierka i smażenie:
2 jajka
 sól
 bułka tarta
 masło klarowane do smażenia



Jajka roztrzepać widelcem w głębokim talerzu z dodatkiem soli. Do drugiego talerza nasypać bułki tartej. Maczać krokiety w jajku a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym maśle klarowanym (najlepiej na minimum 2 - 3 milimetrowej warstwie tłuszczu) po około 1,5 minuty z każdej strony (obsmażać z 4 stron), w razie potrzeby dodawać więcej masła w trakcie smażenia. 
Smacznego.
źródło: kwestia smaku




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz