poniedziałek, 31 marca 2014

Zupa szczawiowa





Super szybka zupa, pod warunkiem że ma się gotowy bulion. Ja zawsze mam.
Szkoda stać w kuchni, gdy za oknem taka piękna pogoda. 
Siadamy wiec w ogródku i jemy pierwszy posiłek w tym roku na świeżym powietrzu.
Niech się tylko jeszcze zazieleni...

Składniki:

słoiczek szczawiu
kilka ziemniaków
2 marchewki
ok.1,5l bulionu warzywnego lub mięsnego
1 łyżka mąki
½ szklanki kwaśnej śmietany
jajka 
łyżka masła

Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę.
Całość powinna się gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodajemy szczaw, który wcześniej podsmażamy na maśle.
Zupę gotować ok. 10-15 minut, następnie w małej miseczce mieszamy śmietanę z mąką i hartujemy ją kilkoma łyżkami gorącej zupy. Tak przygotowaną płynną śmietanę z mąką wlewamy powoli do garnka ciągle mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Zupę ponownie zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem. 
Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz