środa, 19 marca 2014
Ciabatty z dodatkami
Czy nadejdzie taki miesiąc w tym roku, w którym moje dziecko nie będzie chore?
Myślałam że wiosenna pogoda sprawi że oto nadszedł koniec ciągłych przeziębień. Jakże się myliłam...
Byliśmy dziś na bilansie czterolatka, bilans wyszedł dobrze ale okazało się że katar i kaszel który dokucza małemu od dwóch dni to początki zapalenia oskrzeli. Więc znowu czeka nas kolejny tydzień spędzony w domu.
I znowu słyszę: Mamo pobawisz się? Którym samochodzikiem chcesz być?
Bo nad wszystkie zabawy i zabawki mój syn przedkłada małe samochodziki. Nie lego, nie malowanie, nie plastelinę. Małe samochodziki od rana do wieczora.
Jest tylko jeden problem, ja nie lubię się bawić samochodzikami, nie przez cały dzień. Bardziej mnie interesują zajęcia plastyczne... więc mamy problem.
Na szczęście jest coś co uwielbiamy oboje: gotowanie!
Ja układam ciabatty na kuchennym blacie, Iwo stoi na krześle przy zlewie i "gotuje zupę". Z czego?
Z czego się da: trochę mąki, wody, skórki z cytryny, skorupki od jajek, dwie oliwki.
A wieczorem pooglądamy razem Top Chefa, bo programy kulinarne interesują go tak bardzo jak bajki.
A gdy kiedyś stanie się słynnym kucharzem, powie: to wszystko zasługa mojej mamy, to ona uczyła mnie gotować od najmłodszych lat... no dobrze, żartowałam.
W końcu ustaliliśmy z mężem, że Iwo będzie architektem.
Ciabatty z tego przepisu są... brak mi słów.
Najlepsze jeszcze lekko ciepłe.
A mój nr 1 to ciabatta z winogronami.
Składniki:
400 g mąki pszennej lub orkiszowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży lub 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży instant
300 g chłodnej wody
Dodatki (dowolnie): gruboziarnista sól, pokrojone zielone oliwki, pomidorki koktajlowe, suszone oregano, czosnek i masło czosnkowe, ewentualnie płatki owsiane, sezam, otręby
oraz:
oliwa do posmarowania blachy
oliwa do posmarowania ciasta
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, dokładnie pokruszone świeże drożdże lub drożdże sypkie. Wlać wodę i wymieszać składniki łyżką do połączenia się składników (około 30 sekund), ciasto będzie klejące i gęste. Miskę przykryć talerzem i odstawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika posmarować oliwą. Wyrośnięte ciasto wymieszać i oprószyć mąką. Podzielić na 5 części i naoliwionymi dłońmi rozciągnąć każdy kawałek na długość krótszego boku blaszki. Ciasto można też zwijać (skręcać) nadając ciabattom im charakterystyczny kształt. Układać jedną ciabattę obok drugiej.
Wierzch posmarować (niekoniecznie dokładnie) oliwą extra vergine, powciskać połówki pomidorków i posypać je solą, oregano i plasterkami czosnku. W inne ciabatty powciskać połówki oliwek a na innej położyć masło zmiksowane z natką pietruszki, czosnkiem, solą i pieprzem. Sól grubą ziarnistą dodać na ciasto przed samym pieczeniem. Można nie dodawać żadnych dodatków, posypać tylko sezamem, płatkami owsianymi lub otrębami.
Odstawić na około pół godziny do podrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, około 250 stopni C. Po osiągnięciu wymaganej temperatury nagrzewać jeszcze piekarnik przez około 20 minut.
Blaszkę z ciastem wstawić do środkowej części piekarnika. Piec przez około 20 minut (15 - 25 minut), do czasu aż skórka będzie ładnie zrumieniona.
Smacznego.
źródło: kwestia smaku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz