- 2 małe pęczki botwinki
- sok z połowy cytryny
- 5 małych ogórków gruntowych
- pęczek rzodkiewki
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- litr maślanki lub kefiru
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- dodatkowo- jajka ugotowane na twardo
Botwinkę myjemy, drobno siekamy razem z buraczkami (buraczki wcześniej
obieramy ze skórki). Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym
(wlewamy go tyle, aby przykrył botwinkę) i gotujemy do miękkości przez
około 10-15 minut. Zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny i
zostawiamy do ostudzenia. Ogórki obieramy, siekamy w kostkę lub trzemy
na tartce o grubych oczkach. Rzodkiewki siekamy lub trzemy na tartce.
Zioła drobno siekamy. Do maślanki dodajemy botwinkę wraz z pozostałym
płynem, warzywa, zioła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy na
kilka godzin do lodówki. Podajemy z ugotowanymi jajkami.
Smacznego.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz