poniedziałek, 9 czerwca 2014

Chłodnik litewski

 


 

Składniki:
  • 2 małe pęczki botwinki
  • sok z połowy cytryny
  • 5 małych ogórków gruntowych
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • litr maślanki lub kefiru
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • dodatkowo- jajka ugotowane na twardo
Botwinkę myjemy, drobno siekamy razem z buraczkami (buraczki wcześniej obieramy ze skórki). Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym (wlewamy go tyle, aby przykrył botwinkę) i gotujemy do miękkości przez około 10-15 minut. Zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do ostudzenia. Ogórki obieramy, siekamy w kostkę lub trzemy na tartce o grubych oczkach. Rzodkiewki siekamy lub trzemy na tartce. Zioła drobno siekamy. Do maślanki dodajemy botwinkę wraz z pozostałym płynem, warzywa, zioła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z ugotowanymi jajkami.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz