Składniki:
0,5 kg ogórków kiszonych
2 średnie marchewki
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 por
4 niewielkie ziemniaki
2,5 l bulionu
kawałek selera
1 por
4 niewielkie ziemniaki
2,5 l bulionu
sól, pieprz,
2 listki laurowe
6-8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka mąki
2/3 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
łyżka masła do smażenia
6-8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka mąki
2/3 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
łyżka masła do smażenia
Na tarce z grubymi oczkami ścieramy warzywa: ogórki kiszone (odkładamy na bok, reszta warzyw może się wymieszać), marchew, pietruszkę, selera. Pora kroimy w cienkie plastry, a surowe obrane ziemniaki w niewielką kostkę. Do gotującego bulionu wrzucamy warzywa (bez ogórków), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, wrzucamy ziemniaki. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy starte ogórki. Przesmażamy kilka minut.
Gdy ziemniaki będą prawie gotowe, wrzucamy ogórki. Zagotowujemy.
Zupę zaprawiamy: śmietanę mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami zupy i dodajemy do garnka z zupą. Mieszamy, zostawiamy na ogniu jeszcze kilka minut.
Smacznego.
źródło: pretty tasty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz