środa, 4 czerwca 2014

Ogórkowa




Składniki:


0,5 kg ogórków kiszonych
2 średnie marchewki

1 pietruszka
kawałek selera
1 por
4 niewielkie ziemniaki
2,5 l bulionu 
 sól, pieprz,

2 listki laurowe
6-8 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka mąki
2/3 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
łyżka masła do smażenia


Na tarce z grubymi oczkami ścieramy warzywa: ogórki kiszone (odkładamy na bok, reszta warzyw może się wymieszać), marchew, pietruszkę, selera. Pora kroimy w cienkie plastry, a surowe obrane ziemniaki w niewielką kostkę. Do gotującego bulionu wrzucamy warzywa (bez ogórków), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, wrzucamy ziemniaki. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy starte ogórki. Przesmażamy kilka minut.
Gdy ziemniaki będą prawie gotowe, wrzucamy ogórki. Zagotowujemy.

Zupę zaprawiamy: śmietanę mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami zupy i dodajemy do garnka z zupą. Mieszamy, zostawiamy na ogniu jeszcze kilka minut.
Smacznego.
źródło: pretty tasty



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz