poniedziałek, 2 czerwca 2014
Knedle z truskawkami
Sezon na truskawki w pełni, więc codziennie wracam do domu z kolejnym kilogramem tych owoców.
Wrzucam na durszlak i się zastanawiam: Co by tu dziś z nich zrobić? A może knedle?
Składniki na około 30szt:
500 g ugotowanych ziemniaków
300 g mąki pszennej
po szczypcie soli i cukru
2 jajka
400 g truskawek
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, sól, cukier oraz jajka. Składniki dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą formując wałek. Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wkładać truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki.
Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez 3 - 4 minuty.
Podawać ze śmietaną i cukrem lub z tartą bułką podsmażoną na maśle.
Smacznego.
źródło: kwestia smaku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz