Właśnie z tej książki pochodzi przepis na najlepsze ciasto bananowe - Banana bread.
Chlebek piekę raz w tygodniu późnym wieczorem, a następnego dnia zostają po nim tylko okruszki.
Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wystarczy widelec i miska.
Sekretem tego ciasta są banany, które im bardziej dojrzałe tym ciasto słodsze.
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany
150 g brązowego cukru
1 jajko, rozbełtane
75 g miękkiego masła
1 cukier waniliowy
170 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka sody
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią.
Mąkę wymieszać z solą i sodą i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać.
Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.
Po upieczeniu ostudzić w formie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz